|Testing News

Jul 30, 2024

Bosch Rexroth je stabilní partner pro úspěšnou dlouhodobou spolupráci

Přestože žijeme v době, kdy se e-shopy prosazují i v obchodu s průmyslovým zbožím, je Petr Nedorost, jednatel obchodní společnosti PK SERVIS, přesvědčený, že klíčem k úspěchu jsou, a ještě dlouho budou, šikovní lidé. Dobří obchodníci dokáží pochopit, co zákazník hledá a poskytnou mu nejen kvalitní zboží, ale i technickou podporu a služby.

PK Servis dodává zákazníkům po celé České republice komponenty, jako jsou ložiska, lineární vedení, montážní technika, pneumatické a hydraulické systémy, řemeny, maziva a další strojní součásti. Tyto díly míří nejčastěji do automobilového průmyslu, ale zásobují i petrochemický a sklářský průmysl, vybavují se jimi balicí stroje nebo také linky pro výrobu papíru

Jaká je vaše role na cestě komponent od výrobce k zákazníkovi? Co nabízíte zákazníkovi navíc, než kdyby si díl koupil přímo od výrobce?

V našem názvu máme slovo SERVIS. Na tom jsme postavili kulturu naší firmy od prvopočátku. Naší přidanou hodnotou je v první řadě velmi dobrá technická podpora u koncových zákazníků. Celý tým firmy PK SERVIS včetně pracovníků ve výrobě se účastní pravidelných školení a seminářů. Díky tomu dokážeme držet krok s velmi rychlým vývojem produktových řad a nabízet vždy to nejlepší, co je aktuálně na trhu. Další velkou přednost, oproti dodávkám přímo od výrobců, vidíme ve vlastních skladových zásobách, optimalizaci rozpracovanosti zakázek s následnou rychlou expedicí zboží a výrobků ke koncovému zákazníkovi. A navíc máme vlastní výrobu, upravujeme profily a kolejnice na požadované rozměry. V praxi to vypadá následovně: Zákazník potřebuje lineární vedení Bosch Rexroth, celkem 20 vozíků ve 3 velikostech a kolejnice na míru. Při standardním objednání u výrobce by v několika zásilkách obdržel z různých výrobních závodů či skladů 4, 5 a 11 vozíků a kolejnice, které by si musel navíc zkrátit na požadovanou délku. Když si u nás objedná 20 vozíků na čtyřmetrových kolejnicích, zajistíme logistiku i výrobu a v jedné zásilce mu dodáme přesně to, co potřebuje. A to ani nemluvím o tom, že zvláště u větších poptávek si zákazník někdy objedná díly, které k sobě nepasují a my musíme přemýšlet za něj a vybrat správný díl, aby mu sestava správně fungovala. V nabídce Bosch Rexroth i ostatních našich partnerů jsou tisíce položek a vůbec není jednoduché se v nich vyznat.

Kdo a kde za firmu PK SERVIS tyto služby zajišťuje?

Sídlo společnosti je v Táboře, kde máme ve vlastních budovách obchodně administrativní centrum se sklady, dílnami, kancelářemi i prodejnou. Aktuálně zaměstnáváme 22 lidí a dosahujeme ročního obratu kolem 150 milionů korun. V dodávkách komponent zákazníkům se zaměřujeme zejména na špičkové výrobce Bosch Rexroth, NSK, Ammega, Emerson a TotalEnergies, které zastupujeme jako certifikovaní partneři.

Stále se mluví o problémech v dodavatelských řetězcích. Jak vidíte současnou situaci?

Nazval bych to: kdo dřív přijde, ten dřív mele. Problém je ale komplexnější. Dodavatelé byli zvyklí pravidelně zdražovat, což je s rostoucími náklady pochopitelné, ale přináší to také neschopnost evropských výrobců konkurovat v celosvětovém měřítku. Mohl bych vyjmenovat několik našich zákazníků, kteří kvůli těmto navýšeným vstupům aktuálně bojují o přežití. Drtivá většina dodavatelů a výrobců navíc vyráběla v asijských zemích. Vývoj například v oblasti automatizace a robotizace trvá měsíce a roky a platíme ho my všichni v EU. Je vážný problém, když toto know-how pak někde zkopírují a téměř ze dne na den začnou vyrábět například speciálně vyvinutá ložiska, vstřikolisy, mobily nebo auta. Musíme usilovat o udržitelnost výroby v rámci evropského kontinentu. Což řada našich partnerů ví a výrobu si zde drží, mezi nimi i Bosch Rexroth.

Jak tedy zajistit, aby evropské firmy udržely technologický náskok?

Jak jsem už naznačil, přesun výroby do Asie skoro vždy vede k úniku know-how. Z našich partnerů s tím mají velmi špatné zkušenosti například výrobci ložisek. Ale abych mluvil za naši firmu, jednoduše spolupracujeme s těmi nejlepšími a vyplácí se nám to. Komponenty, které prodáváme, nejsou levné, někdy právě naopak, ale my i naši zákazníci jsme přesvědčeni, že to stojí za to. Bosch Rexroth je značka s více než stoletou historií a neustále přichází s inovacemi, přitom výrobu si drží zejména v Německu, tomu já prostě věřím. Cokoliv prodáme, za tím stojí technická podpora, nejen dnes, ale i za deset let. Dostáváme nabídky, abychom prodávali čínské řemeny, nebo turecké hliníkové profily, ale touto cestou PK SERVIS prostě nejde. Máme svoje zákazníky, kteří na nás spoléhají a my zase víme, že se můžeme spolehnout na své dodavatele. Buduji dlouhodobou spolupráci a vyplácí se mi to. Podívejte se, jaká je aktuálně situace pár stovek kilometrů od nás na východ, vzpomeňte si na covid, to jsou důvody, proč spolupracujeme s evropskými dodavateli, kteří dávají práci lidem u sebe doma a také tady platí daně. Jsem proevropský. Byť třeba „nucené“ šílenství v elektromobilitě není mým šálkem kávy a ani levnou pracovní sílu z východu nevnímám jen jako spásu našeho průmyslu.

Jak probíhá vaše spolupráce s Bosch Rexroth v praxi? Neperete se o zakázky?

Je to stejné jako u každé jiné velké firmy a jejích distribučních partnerů. Máme jasně daná pravidla a těží z toho obě strany. V České republice si Bosch Rexroth drží asi 300 velkých zákazníků, kterým dodává napřímo a smlouvy se uzavírají z velké části na úrovni mateřských firem v zahraničí. Vedle toho jsou tu ale tisíce firem, které by Bosch Rexroth se svým počtem zaměstnanců ani nedokázal pokrýt, zatímco my, jako jeho certifikovaný partner, a samozřejmě i další prodejci, máme možnost se jim zodpovědně věnovat. České zastoupení Bosch Rexroth nedrží víceméně žádné skladové zásoby, zatímco my zajišťujeme sklad nejprodávanějších dílů a pro důležité zákazníky máme jejich klíčové komponenty neustále k dispozici.

Kromě výběru těch nejlepších partnerů, na čem dalším stavíte svou budoucnost?

Možná vám bude připadat, že se opakuji, ale 80 % úspěchu vidím v našich zaměstnancích. Přestože sami provozujeme e-shop, osobní kontakt se zákazníky považuji za naprosto klíčový. Naše budoucnost stojí na kvalitě dodávek zboží, spokojenosti obchodních partnerů, včetně těch nejmenších. Ti totiž mohou v budoucnosti patřit mezi ty nejvýznamnější a obratově největší. Za 22 let existence vidíme, že každé odvětví v průmyslu má svůj čas rozvoje a růstu, tak i rizikového útlumu a možného pádu. Díky dobrému týmu umíme být flexibilní. Opět musím připomenout dobu covidových restrikcí, dnes je jen málo uvěřitelné, co všechno jsme museli v tak krátké době změnit, přizpůsobit novým podmínkám. Nevzpomínám na tu dobu vůbec rád, ale dobře ilustruje, v čem je naše síla a vlastně i síla celé Evropy.

Čím se tedy podle vás vyznačuje dobrý zaměstnanec, například obchodník?

To není jednoduché. Když dostanu do ruky životopis nového uchazeče o práci, vždycky rád vidím, když sportuje a má nějaké koníčky. Vypovídá to, že dovede soustředěně věnovat úsilí něčemu, co ho baví. Také má kde upustit páru po práci. Absolvování vysoké školy je také dobré znamení a ani mi moc nezáleží na tom, v jakém oboru. Samozřejmě je dobře, když ti lidé tíhnou ke strojírenství a technickému přemýšlení, ale vždy jde o správnou kombinaci nadání. Řekněme zjednodušeně třeba 70 % „měkkých dovedností“ a 30 % těch „tvrdých“.

Do své práce hodně investujete. Co na oplátku dostáváte zpátky?

Prostě mě to baví, moje práce mi dává smysl. Včera oslavil 80. narozeniny jeden náš zákazník, s nímž spolupracujeme od samého počátku, tedy už 22 let. I jeho to baví, pořád chodí do práce, každý den. Pokud je alespoň malý zlomek lidské práce radost a potěšení, i život je následně vnímán často pozitivněji. Příkladem je třeba jezdec Formule 1 Fernando Alonso, který ve svých 43 letech s přehledem poráží o dvě generace mladší jezdce aktuálního seriálu. Prostě ho to pořád baví! K těmto lidem mám velký respekt.

Petr Nedorost jednatel PK Servis
Hlinikove profiy